Bahan utk Lapisan Bawah (Loyang 10x10x2 @3)
- 50g sekoteng (rebus & toskan)
- 150g tepung beras*
- 250ml santan pekat*
- 450ml air*
- 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
- 150g gula castor*
- 1tsp garam*
- Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api.
- Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata.
- Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit.
- Loyang hendaklah di alas plastik terlebih dahulu dan lenserkan minyak di kelilingnya, barulah tuang adunan dan kukus.
- 150gm tepung gandum
- 300gm gula halus
- 3 biji telur
- 250ml santan pekat
- 500ml air
- 1/2 tsp garam
- 1 ½ tsp perisa rose
- pewarna pink
- Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
- Tuangkan ke atas lapisan bawah.
- Kukus selama 30 minit.
- Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
No comments:
Post a Comment