Tuesday, September 1, 2015

Talam Cendol

Resepi Asal : Chef Asma
Sumber : http://www.resepidaria.com/2010/05/talam-cendol.html

Lapisan bawah


Bahan A


200gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung jagung*
150gm gula caster(saya kurangkan kepada 120gm)
1 tsp garam

Bahan B


200gm cendol @ 1 paket kecil


Cara-caranya:-

Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
Kukus selama 25 minit
Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu


Lapisan Atas


Bahan-bahannya:-


Bahan A


300gm gula merah (saya guna gula melaka/gula kampung)
50gm gula castor
500ml air

Bahan B

150gm tepung gandum
3 biji telur (boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur)
250ml santan pekat
1/2 tsp garam

Cara-caranya:-

Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit

No comments:

Post a Comment