Sunday, September 22, 2013

Kari Daging

Bahan-bahannya:

500 gram daging
1 peket serbuk kari (pilihan saya Baba's)
1 kotak santan (pilihan saya M&S)
2-3 biji kentang, dikupas dan dibelah 4
3-4 ulas bawang putih *
3-4 ulas bawang merah*
(* ditumbuk atau blend)
1-2 biji bunga lawang
1-2 biji bunga cengkih
1 batang kayu manis
sedikit buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping
garam dan perisa secukupnya

Cara-caranya:

1. Setkan periuk kepada STIRFRY, tekan ON.
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawah putih sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah kari, bunga lawang, cengkih, kayu manis & pelaga.
4. Setelah naik minyak, masukkan daging beserta santan.
5. Masukkan asam keping dan daun kari
6. Tutup periuk dan pusing tombol ke arah PRESSURE.
7. Setkan kepada HIGH PRESSURE selama 40 minit.
8. Setelah tamat masa, putarkan tombol PRESSURE hingga wap habis keluar.
9. Masukkan kentang, garam dan perisa secukupnya
10. Tutup periuk dan pusing tombol ke arah PRESSURE.
11. Setkan kepada HIGH PRESSURE selama 5minit.
12. Setelah tamat masa, putarkan tombol PRESSURE hingga wap habis keluar.
13. Sedia untuk dihidangkan.






No comments:

Post a Comment