Friday, September 4, 2015

Biskut Lidah Kucing

Sumber : FB Dari Dapur Seorang Amatur
BISKUT RAINBOW/LIDAH KUCING
250g margerin
160g gula castor
100g telur putih (anggaran 3 biji telur)
200g tepung gandum
50g tepung jagung
1/3 sudu teh emplex
5 pewarna yg berlainan (ikut kesukaan masing2)
*tepung gandum, tepung jagung dan emplex diayak bersama trlebih dahulu.
CARA2
1. Pukul margerin dan gula castor hingga kembang dan gebu. Dlm 5 mnt.
2. Masukkan telur putih sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan emplex sedikit demi sedikit. Gaul sebati. Adunan yg lembut spt adunan kek akan terhasil.
4. Bahagikn adunan ke 5 bahagian... klau pakai timbang 1 bahagian dpt lbh kurang 140g... klau main agak2 pun takpe...
5. Titikkan pewarna yg brlainan ke dalam setiap bahagian dan gaul sebati. Masukkn ke dlm beg plastik kecil atau piping bag.
6. Potong hujung plastik... kecil je ye, jgn besar2 plak...
7. Pastikan loyang digris dgn margerin trlebih dahulu sblm paip adunan... klau tak nnti kita kena cungkil biskut kita pakai sudu plak! (Sy bercakap dr pengalaman sndiri... hahaa)
8. Paip adunan ikut kreativiti ye... kemudian blh lah dibakar suhu 150°c selama 15-20 minit. Dinasihatkn jgn lebih dr 20 minit, nnti warnanya nmpak gelap dn tak cantik.
9. Biar sejuk seketika dan perlu SEGERA disimpan dlm bekas kedap udara. Klau x biskut jd LEMAU.

No comments:

Post a Comment