Sunday, September 22, 2013

Kek Pisang

Bahan-bahannya:

200 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh baking powder*
(* satukan dan ayak)
150 gram pisang (pilihan : pisang berangan 3-4 biji)
150 gram gula perang
20 gram gula kastor
3 biji telur gred A
120 ml  minyak sayur (atau minyak jagung)
1 camca besar ovallate
garam

Cara-caranya:

1. Lecek pisang, gula, garam & ovallate hingga semua bergaul dan sebati
2. Masukkan telur, kacau hingga rata.
3. Tambah tepung yang telah diayak dan minyak jagung. Gaul sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan kek ke dalam innerpot periuk Noxxa.
5. Tutup periuk dan pusingkan tombol ke arah STEAM.
6. Set periuk ke STEAM selama 25 minit.
7. Periuk akan mengeluarkan bunyi alarm sepanjang masa, abaikan.
8. Setelah tamat masa, boleh keluarkan kek (dijamin tidak akan melekat) dan biarkan sejuk di atas jaringan sebelum dihidangkan.

Resepi diolah dari Mat Gebu.

No comments:

Post a Comment